Ξαφνική κλιμάκωση: Για πρώτη φορά η Σερβία απείλησε ευθέως με πόλεμο την Αλβανία – Παρέμβαση Μόσχας: «Ξεχάστε τη Μεγάλη Αλβανία»

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έχουμε ευθεία απειλή πολέμου από τη Σερβία προς την Αλβανία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας o οποίος τόνισε ότι ο  Ράμα με τις δηλώσεις του είναι έτοιμος να πυροδοτήσει πόλεμο στα Βαλκάνια!
Ταυτόχρονα, η Μόσχα άστραψε και βρόντηξε με τη σειρά της στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος με δήλωση η οποία πέρασε στα «ψιλά» των ελληνικών ΜΜΕ μίλησε για «Μεγάλη Αλβανία»!
Συγκεκριμένα είπε ότι εάν η χώρα του δεν γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα… προσαρτήσει το Κοσσυφοπέδιο!
«Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα από κοινού πρέπει να δείξει στα Τίρανα και στους Αλβανούς πολιτικούς στα υπόλοιπα Βαλκανικά κράτη ότι είναι απαράδεκτο να προβάλλουν εδαφικές διεκδικήσεις και να συζητούν την αναθεώρηση των συνόρων στην περιοχή. Καλούμε όλα τα δυτικά κράτη να εφαρμόσουν τον διεθνή νόμο και τη κοινή λογική αλλά όχι παίζοντας σε «διπλό ταμπλό»... τόνισε η Μόσχα
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κατέληγε λέγοντας ότι «με υπόβαθρο τις συζητήσεις για την περιφερειακή σταθερότητα υπό την προστασία του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στην περιοχή έχει υπονομευθεί από βήματα που στόχο έχουν την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας»!
Πιο αναλυτικά, στις απειλητικές δηλώσεις του Ε.Ράμα απάντησε σε πρώτο χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Έντι Ράμα για τη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας, «σημαντική απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά και την Ευρώπη» και συνέχισε:
«Ρωτήστε την διεθνή κοινότητα τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Βούτσιτς ζητήσει την ένωση της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας [της Βοσνίας] σε περίπτωση που δεν ενταχθούμε στην ΕΕ. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ακούγαμε κατηγορίες εναντίον της Σερβίας».
«Γι” αυτό τον λόγο ρωτάω την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και τους υπόλοιπους: Μέχρι πότε θα σιωπάτε όταν κάποιος απειλεί την Σερβία;».
«Ο Ράμα με τις δηλώσεις του είναι έτοιμος να πυροδοτήσει πόλεμο και συγκρούσεις στα Βαλκάνια»!
Φαίνεται όμως ότι όλα αυτή είναι μόνο η αρχή.
Ισχυρές αντιδράσεις στο Βελιγράδι προκαλούν οι διαδοχικές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες εάν διακοπεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων οι Αλβανοί της περιοχής «θα ζήσουν σ ένα ενιαίο κράτος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στην συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς (ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας και θα αναλάβει το καλοκαίρι τα νέα του καθήκοντα) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αντιδράσουν προτού οι εξελίξεις λάβουν επικίνδυνη τροπή.
Το χορό των δηλώσεων περί «ένωσης των Αλβανών της βαλκανικής σ ένα κράτος» άνοιξε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico του Βελγίου είπε πως εφόσον η περιοχή της δυτικής Βαλκανικής δεν ενταχθεί στην ΕΕ, τότε η ένωση της Αλβανίας με το Κόσσοβο θα είναι η εναλλακτική λύση για να ζήσουν μαζί οι Αλβανοί.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» ότι «εάν η Ευρώπη μας κλείσει την πόρτα τότε όλοι οι Αλβανοί θα ζήσουν σε ένα και ενιαίο κράτος», για να ακολουθήσει σε ανάλογο πνεύμα ο δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, Γιονούζ Μουσλίου.
Ο τελευταίος δήλωσε πως «η ένωση Αλβανίας και Κοσσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα», προσθέτοντας πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε στην Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας».
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Σερβίας, ειδικά για τις δηλώσεις του δημάρχου του Μπουγιάνοβατς. «Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια που εκστομίζουν διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσσοβο» δήλωσε και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Μουσλίου «ως μια ακόμη απόδειξη ότι η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών».
Όπως σημειώνει στην γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας «σήμερα ο Μουσλίου αποκάλυψε ότι στα σχέδιά τους είναι και η διεκδίκηση της πόλης Νις, αύριο θα ζητήσουν τα Σκόπια , το Ούλτσιν στο Μαυροβούνιο και την Ήπειρο από την Ελλάδα».
Έντονες ήταν και οι διεθνείς αντιδράσεις με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κότσιαντσιτς να αναφέρει πως δηλώσεις οι οποίες μπορούν να εκληφθούν ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικών χωρών δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή. Αντί για εμπρηστικές δηλώσεις θα πρέπει όλοι στην περιοχή να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε μεταρρυθμίσεις και συνεργασία, ανέφερε.
Οι πρέσβεις των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, στα Τίρανα και στην Πρίστινα τάχθηκαν κατά των δηλώσεων που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσόβου και της Αλβανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε πως αναβιώνει το «σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας» και πως είναι σε εξέλιξη υπονόμευση των θεμελίων της σταθερότητας και μάλιστα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Ευκαιρία αναζητούν οι  χιλιάδες Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο στην νότια Σερβία  για να  ξεσηκωθούν ενώ το πολιτικό σκηνικό και η κατάσταση ασφαλείας στην ΠΓΔΜ , μυρίζει «μπαρούτι».  
«Το πρόβλημα της κοιλάδας του Πρέσεβο είναι πολιτικό πρόβλημα της  Αλβανίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Αλβανών της περιοχής.
Οι εκπρόσωποι των Αλβανών της κοιλάδας του Πρέσεβο θεωρούν ότι το πρόβλημα των Αλβανών στην νότια Σερβία είναι πολιτικό και η επίλυσή του θα έρθει  μέσα από συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση της Σερβίας.
Ο Sami Saleh, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Πρέσεβο, δήλωσε ότι η Σερβία δεν δείχνει τη δέουσα προσοχή στους Αλβανούς στην κοιλάδα, αλλά οι Αλβανοί  θα επιμείνουν μέχρι  τα δικαιώματά τους  να πραγματοποιηθούν .
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης της περιοχής  Σκεντέρ Ντεστάνι, κατηγόρησε τη σερβική κυβέρνηση ότι παραμελεί τις απαιτήσεις χιλιάδων Αλβανών.
Στην συνεδρίαση του πρώτου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κοιλάδα του Πρέσεβο, ο Blegzim Kaberi ζήτησε μεγαλύτερη πίεση επίσημα των Τιράνων προς το Βελιγράδι, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των Αλβανών στην Κοιλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι στην  κοιλάδα του Πρέσεβο δραστηριοποιείται η αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση  UCPMB , «παρακλάδι» του UCK η οποία  «εκπροσωπεί» αρκετούς χιλιάδες Αλβανούς που ζουν στην περιοχή, η οποία αποτελεί το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Πληροφορίες του σερβικού τύπου μιλούν επίσης για κινητοποίηση των ειδικών δυνάμεων του σερβικού στρατού, καθώς και όλων των υπηρεσιών πληροφοριών στην περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο η «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο» όπως το ονομάζουν οι Αλβανοί, για την αποφυγή προκλήσεων ή οτιδήποτε άλλο  .
Πολύ σύντομα χρονικά θα υπάρξει κίνδυνος στην επερχόμενη επέτειο του UCK , η οποία θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή από Αλβανούς βετεράνους  για την  οποία  υπάρχουν πληροφορίες ότι θα  προκληθούν εσκεμμένα επεισόδια  και επέμβαση των σερβικών  δυνάμεων   στο Πρέσεβο , προειδοποιεί  πηγή των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το τελευταίο διάστημα  έχουν ενεργοποιηθεί εκατοντάδες πρώην μέλη του UCK από την περιοχή του  Gnjilane, και  απειλούν να προκαλέσουν συγκρούσεις, καλώντας για υποστηρικτές κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Το ζήτημα αφορά την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την ευκαιρία που επιζητούν οι Αλβανοί για να βάλουν «φωτιά» και στην νότια Σερβία (κοιλάδα του Πρέσεβο) προκαλώντας ανάφλεξη στα Βαλκάνια. Άλλωστε όποτε το επιθυμήσουν έχουν την άπλετη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν , ειδικά με νατοϊκή συμμετοχή.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του διεθνή τύπου,  οι  ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή αμερικανικών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων  στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο την ανάσχεση της Ρωσίας.
«Χρειάζεται μια ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο για να περιοριστεί η Ρωσία στα Βαλκάνια», δήλωσε ο διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη στρατηγός Curtis Skaparoti κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή αμυντικών υποθέσεων  της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η κίνηση από αμερικανικής πλευράς τότε οι Αλβανοί θα κινητοποιηθούν με όλες τις δυνάμεις τους για την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», τότε όμως θα έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με το « ορθόδοξο τόξο»( Ελλάδα- Βουλγαρία-Σερβία-ΠΓΔΜ)  και φυσικά την Ρωσία η οποία  έχει σοβαρά ερείσματα στην περιοχή.
by pentapostagma.gr
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κάηκε ολοσχερώς φορτηγό στο λιμάνι της Σούδας (φωτο – βίντεο)

Ποινικές διώξεις κατά δημάρχων και υπαλλήλων και στην Πέλλα (πίνακας)

Κοντογιώργης:Ζούμε υπό καθεστώς 2πλής κατοχής, ντόπιας κ ξένης,οφείλουμε να εξεγερθούμε!